Veelgestelde vragen

 

Waarom beginnen jullie met het bouwen van personeelswoningen? Daar wordt toch geen patiënt beter van?

Toch wel. Het is belangrijk om te weten dat Embangweni vér weg ligt van de bewoonde wereld, zelfs voor Malawiaanse begrippen. Daarom is extra motivatie vaak nodig om dokters en verpleegkundig personeel vanuit Lilongwe zover te krijgen  dat ze hier willen werken. Het is ook in Nkhoma gebleken dat het aanbieden van een goede personeelswoning daarbij een belangrijke overweging kan zijn.

Waarom renovatie en geen nieuwbouw?

Heel eenvoudig: nieuwbouw is veel duurder dan renovatie en het verschil tussen een gerenoveerd en een nieuw gebouw is gek genoeg niet eens zo heel groot.

Zaken als isolatie zijn in Malawi niet nodig, dat scheelt. De bouw wordt zo sober mogelijk gehouden met degelijke materialen en installaties, zodat onderhoud eenvoudig is en liefst ook nog heel weinig kost.

Hoe pakken jullie de renovatie aan?

Met allemaal lokale materialen en lokale mensen, onder bezielende leiding van Piet. Doorgaans zijn er tussen de 10 en 25 Malawiaanse bouwvakkers aan het werk op de bouw, dat betekent voor evenveel gezinnen een (stabiel) inkomen!

Meestal is het dak van een gebouw te laag en zonder lichtkoepels. Hierdoor ontstaat een bedompt en ongezond klimaat binnen. Door het dak te verhogen komt er vanzelf meer ventilatie en door het aanbrengen van lichtkoepels ook meer licht.

Zaken als elektra, waterleiding en installaties worden zo sober mogelijk uitgevoerd met heel eenvoudige materialen. De ervaring leert dat deze eenvoudiger te repareren of vervangen zijn als er wat kapot gaat. De vloer bijvoorbeeld is meestal slechts een cementvloer. Dat is sterk, goed te reinigen en bovendien goedkoop.

Waar wonen Piet en Estelle?

Piet en Estelle wonen op ongeveer 5 minuten lopen van het ziekenhuis in het eerste door hen gerenoveerde staffhouse. Ze hebben naast de woning een prachtige veranda bijgebouwd waar ze na het werk graag zitten en kunnen uitrusten. Van een oude vrachtwagenvelg heeft Piet een braai gemaakt. Het is tenslotte wel een Zuidafrikaan..

Hoe zit het met elektriciteit en water?

Dat is een groot probleem. Zowel elektriciteit als stromend water zijn dagelijks uren niet beschikbaar. Gewoon omdat het nutsbedrijf het even niet kan leveren. Het ontbreken van water is nog vervelender dan elektriciteit, want douchen is vaak dagenlang niet mogelijk. Zodra er water is wordt dat in teiltjes verzameld zodat er wat beschikbaar is om te wassen en het toilet door te spoelen.

Drinkwater moet gekocht worden in een supermarkt ongeveer een half uur rijden met de auto maar is gelukkig wel ruim voorradig.

Hoe draait het ziekenhuis als er geen elektriciteit en water is?

Ook dat is een schrijnend probleem. Het ziekenhuis beschikt over een dieselgenerator, maar die is heel erg duur in verbruik. Het ziekenhuis kampt met een structureel tekort aan middelen, ook financiële, waardoor geregeld de afweging moet worden gemaakt of er bijvoorbeeld diesel moet worden ingekocht of medicijnen. Dus ook het ziekenhuis zit geregeld volledig zonder stroom, waardoor patiënten overlijden die van elektrische apparaten afhankelijk zijn.

Kan het MMWT daar dan niet wat voor betekenen?

Dat is een lastige afweging. Dit soort structurele problemen zijn te ingewikkeld voor een snelle oplossing. Een aantal kleinere generatoren die alleen de meest noodzakelijke apparatuur van stroom voorziet zou een oplossing kunnen zijn. Het MMWT heeft in het verleden wel vaker van dit soort kleine projectjes naast de grote renovatieklussen  ondersteund, denk aan het beddenproject in Nkhoma.

Hoeveel van het geld dat wordt ingezameld komt ook daadwerkelijk in Malawi terecht bij het project?

Wij durven met de hand op het hart te zeggen: 100%. Van het budget ontvangen Piet en Estelle een vrijwilligersvergoeding die voldoende is om van te leven, maar beslist niet ruim, al helemaal niet naar Nederlandse begrippen!

Het overige geld wordt in delen overgemaakt, meestal zodra Piet aangeeft geld nodig te hebben om de lokale bouwvakkers uit te betalen en om materiaal in te kopen.

Maar Malawi is toch een corrupt land? Hoe controleren jullie dan dat het goed terechtkomt?

Goede vraag. Inderdaad is Malawi erg corrupt en het zou naïef zijn als we daar geen rekening mee zouden houden. In het kort: voor iedere transactie vanuit Nederland naar Malawi zijn 3 handtekeningen nodig: die van het MMWT, die van Piet en die van een vertegenwoordiger van de Church Synod. Ontbreekt één van die handtekeningen dan gaat de transactie niet door.

Hoe zit dat met de samenwerking met Wilde Ganzen?

Wij zijn al jaren erg blij met de voortdurende steun van Wilde Ganzen, en vanuit Wilde Ganzen wordt de professionele manier van aanpak en rapportage door het MMWT ook erg gewaardeerd.

Het bedrag dat door de verschillende Workteams wordt bijeengebracht wordt door Wilde Ganzen aangevuld zodat het bijna verdubbeld wordt. Een voorbeeld: Stel dat een team €30000,- bijeenbrengt, dan vermeerdert Wilde Ganzen dit bedrag zodat het totale budget in dat geval €45000 wordt. In ruil daarvoor vraag Wilde Ganzen naast de projectverantwoording ook om reclame voor hen te maken. Wat we uiteraard met liefde doen!

Kan ik zelf ook een workteam oprichten?

Nou, graag zelfs! We zijn voortdurend op zoek naar enthousiaste mensen die voor een periode de schouders onder een workteam willen zetten, eerst hier en daarna voor een dag of 10 in Malawi.  Het kost best wel wat inspanning om een mooi bedrag te verzamelen, maar tot nu toe is het iedere keer weer gelukt om de minimumdrempel te halen!

Ik vind het een mooi initiatief, en zou ook graag willen helpen. Maar ik weet niet of een workteam wel wat voor mij is.

Neem gerust en vrijblijvend eens contact met ons op. Uiteraard begrijpen we dat het voor sommige mensen een lastige afweging is. Maar het levert een onvergetelijke ervaring op en het besef dat met relatief geringe middelen zóveel bereikt kan worden is heel erg motiverend!

Bovendien hebben de meeste workteams ook ontzettend veel plezier vooraf bij de activiteiten en kan het samenbindend werken!