Personeelswoningen (2015-2016)

Nadat de afgelopen jaren diverse ziekenhuisafdelingen zijn gerenoveerd en uitgebreid, werd door Nkhoma Hospital de noodzaak naar voren gebracht om meer personeelswoningen te realiseren. Het ziekenhuis kent een voortdurende behoefte aan gediplomeerd personeel (verpleegkundigen/artsen). Er zijn vele vacatures, waardoor men nog steeds onder de normbezetting werkt. Een gevolg is dat het huidige personeel moet overwerken, wat weer extra lasten met zich meebrengt.

Het ziekenhuis ligt in een plattelandsomgeving terwijl kundig personeel er vaak de voorkeur aan geeft om in een stad als Lilongwe of Blantyre te werken, of zelfs in het buitenland. Om een baan in het ziekenhuis aantrekkelijk te maken, moet aan gekwalificeerd personeel een woning worden aangeboden.

Een-van-de-personeelswoningen

De afgelopen jaren zijn meerdere personeelshuisjes gebouwd. Deze huisjes voorzien in een grote behoefte. Vaak is het ook huisvesting voor een deel van de familie van het personeelslid, bijvoorbeeld neefjes en nichtjes die geen ouders meer hebben.

In 2014 zijn de voorbereidingen gestart om 6 van dit soort huisjes te realiseren. Deze personeelswoningen worden degelijk gebouwd door plaatselijke bouwvakkers. Hierdoor hebben ongeveer 30 Malawianen gedurende ongeveer 8 maanden een inkomen. Bouwmaterialen worden zo veel mogelijk in Malawi ingekocht. Nkhoma Hospital staat op de helling van de Nkhoma Mountain. Het bouwterrein zal dus eerst geëgaliseerd moeten worden, ook zullen rotsen moeten worden overwonnen. Dat is allemaal handwerk. De personeelswoningen krijgen een aansluiting op elektriciteit en waterleiding. De projectrealisatie en leiding is in handen van Piet du Plessis.

Een deel van het bouwterrein:

Inschrijven nieuwsbrief