Visitatie update Embangweni

Vanaf een zeer beperkte internetverbinding even een update vanuit het MMWT bestuur over de visitatiereis naar Embangweni! Foto’s volgen zo spoedig mogelijk, want het tonen van foto’s lukt helaas niet via deze verbinding.

Na een voorspoedige reis zijn we zaterdag gezond en wel aangekomen in Embangweni.  We zijn hartelijk ontvangen door Piet en Estelle du Plessis en konden gelijk hun woning bewonderen die de afgelopen maand is gerenoveerd en opnieuw bewoonbaar gemaakt.

We werden gelijk geconfronteerd met de moeilijke omstandigheden want op zaterdag en zondag was er vrijwel de hele dag geen stroom en geregeld ook geen water. De energiemaatschappij sluit onaangekondigd de electriciteit geregeld af. Hier heeft het ziekenhuis ook veel last van, omdat er vervolgens door een generator stroom moet worden opgewekt, maar dit is een kostbare operatie omdat de brandstof erg duur is.

Maandag zijn we begonnen met een ronde over het terrein en vervolgens een overleg met het MT van het ziekenhuis. Kort samengevat: er is eigenlijk gebrek aan alles, min of meer het bekende verhaal dat we al vaker hoorden tijdens een visitatie. Maar tijdens de visitatie werd duidelijk dat er een aantal schrijnende zaken zijn die als eerste aandacht vragen. Wat ook jammer is om te zien dat er al diverse initiatieven zijn gestart door andere organisaties die vaak half zijn afgebouwd, meestal omdat het budget niet toereikend bleek. Het laat zien dat alleen een combinatie van een mooi bedrag met goede intenties de Malawianen niet echt helpt: het is net zo belangrijk om projecten ook af te ronden – en scherp op het budget te blijven letten. De fysieke aanwezigheid van Piet en Estelle is daarom meer dan ooit van groot belang!

Het project voor dit jaar zal erop gericht zijn om hier een oplossing voor te gaan bouwen. Het is wel de bedoeling dat dit onderdeel is van een meerjarenplan, conform de aanpak zoals die ook bij het Nkhoma Hospital gekozen is. Ons doel is en blijft om over een aantal jaren het ziekenhuis structureel te hebben verbeterd. Er is meer dan genoeg werk te verrichten!