2017: van Nkhoma naar Embangweni!

MMWT: Van Nkhoma naar Embangweni

In 2016 heeft het MMWT een heroriëntatie gedaan op de hulpbehoefte in Malawi. Waar is onze hulp het meest hulp nodig? De afgelopen 10 jaar is er in Nkhoma enorm veel verbeterd. Het MMWT is blij dat het Nkhoma Hospital ver boven de gemiddelde standaard van Malawi is uitgekomen. Bovendien is er in Nkhoma op dit moment een goed management, dat in staat is de huidige positie te handhaven.

Het MMWT heeft verschillende andere ziekenhuizen in Malawi bezocht en kwam tot de conclusie dat andere ziekenhuizen de hulp van MMWT op dit moment veel harder nodig hebben. Het bestuur heeft besloten om met ingang van 2017 de hulp van MMWT te gaan richten op het ziekenhuis in Embangweni. Het vrijwilligers echtpaar Piet en Estelle du Plessis verhuizen naar Embangweni en nieuwe teams en fondswerving van het MMWT zullen zich richten op deze nieuwe locatie.

 

Ziekenhuis in Embangweni

Het dorpje Embangweni ligt in het noorden van Malawi, ongeveer 80 km onder Mzuzu. Begin 1900 werd hier vanuit Zuid-Afrika een zendingspost gesticht. De zendingswerkers hebben er ook een ziekenhuisje gebouwd dat inmiddels is uitgegroeid tot de belangrijkste medische hulppost in de regio. Het ziekenhuis werd afgelopen decennia gesteund door kerken in Ierland, Schotland en de US, maar de laatste 10 jaar is er nauwelijks aandacht vanuit het buitenland voor het ziekenhuis meer geweest.

Afgelopen 10 jaar was er geen arts meer aanwezig in het Embangweni Hospital en werd de zorg gerund door enkele clinical officers (gespecialiseerde verpleegkundigen). Geld om te investeren of de gebouwen te onderhouden is er eigenlijk nooit geweest. De meeste gebouwen van het Embangweni Hospital zijn daarom oud, vies en kapot. Sommige zaaltjes staan er al bijna 100 jaar. Patiënten met ernstige wonden en infecties liggen onder een kapot lekkend dak of liggen in de tocht van de wind. Vooral in het malariaseizoen is het aanpoten geblazen. In het ‘Mango-seizoen’ liggen er veel kinderen met botbreuken. Zij vallen uit de boom wanneer ze proberen rijpe mango’s te plukken.

 

Groot belang voor de regio

Hoewel er gebrek is aan van alles en nog wat, is het Embangweni Hospital toch erg belangrijk. Het ziekenhuis is de enige plek in de wijde omtrek waar men medische zorg kan krijgen. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt minstens 60 km verderop. Voor ons een relatief kleine afstand, maar niet voor Malawianen. Ze hebben namelijk geen geld om transport te betalen wat betekent dat ze vaak lange afstanden te voet moeten afleggen. Als het ziekenhuis in Embangweni er niet was geweest, zou dat dus grote problemen betekenen voor de mensen in de omgeving.  Vanuit het ziekenhuis worden 27 hulpposten in de omgeving onderhouden. Deze hulpposten zijn een soort ‘eerste hulpposten’ op het platteland.Vanuit het ziekenhuis gaan elke maand verpleegkundigen naar de hulpposten en worden medicijnen gebracht om lokale mensen te voorzien. De hulpposten liggen allemaal binnen een straal van ca 55 km rondom het Embangweni Hospital.

 

Nieuwe projecten in Embangweni

In overleg met het ziekenhuis is besloten om in 2017 een aantal artsenwoningen te gaan realiseren. Ook zal de apotheek worden vernieuwd. Door extra woningen kan het ziekenhuis extra verpleegkundigen aantrekken. Dat vertaalt zich direct in betere zorg voor de patiënten. Ook moet er onderdak komen voor Piet en Estelle du Plessis. Zij kunnen dan de werkzaamheden van MMWT-teams ter plaatse gaan voorbereiden en begeleiden. Een nieuwe apotheek is ook hard nodig, om alle medicijnen overzichtelijk te houden en goed uit te kunnen delen. Estelle zal – net als in Nkhoma- ook hier weer haar kennis en expertise inzetten!